Keresés ebben a blogban

2011. július 1., péntek

SZÜNIDEI OLVASMÁNYOK 3.

RANSOME, Arthur: Fecskék és Fruskák. Ford. Baloghy Márta. Bp., Ciceró, 2010. (Klasszikusok fiataloknak)

A regény főszereplői, a Walker gyerekek. A két fiú és két lány- hét-tizenkét évesek- egy héten keresztül a "lakatlan szigeten" élnek, vitorlás hajójukkal, a Fecskével bejárják az "óceánt", azt a nagy tavat, melynek partján édesanyjukkal töltik a vakációt. Feltűnik egy ellenséges "kalózhajó" is, a Fruska, fedélzetén két ugyancsak bátor és elszánt kislánnyal. Izgalmas éjszakai hajócsata során a "fecskék" legyőzik a "fruskákat". Szövetséget kötnek, és ezután együtt harcolnak az "Úszóházban" nyaraló, kiöregedett "kalózzal", aki nem más, mint a fruskák nagybátyja, aki galádul nem akar húgaival játszani, mert könyvet ír hajós­életének eseményeiről. Az öreg tengeri medve végül sok kaland- rablótámadás, kincskeresés, hajócsata- után a gyerekek szövetségese és barátja lesz. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.
Társkötetei: Fecskék és Fruskák, a felfedezők= Fecskevölgy, Fecskék és Fruskák, a kincskeresők, Téli szünidő, Galambposta, Piktek és mártírok, Titkos tenger, Nem akartunk tengerre szállni.

SAUNDERS, Kate: Cicus és a büdös macskák háborúja. Ford. Zsélyi Ferenc. Szeged, Könyvmolyképző K., 2004. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

SIENKIEWICZ, Henryk: Sivatagon és vadonban. Szeged, Könyvmolyképző K., 2007. (Jonatán könyvmolyképző)

Az ifjúsági kalandregény helyszíne Kelet-Afrika 1885-ben, a Mahdi-felkelés idején. Mahdi a Mohamedán vallás védelmében hirdetett harcot az egyiptomi kormány majd az angolok ellen, de mozgalma csakhamar függetlenségi harccá terebélyesedett. A csaták során a fővezér rokonai az angolok fogságába estek. Kiváltásukat remélve a felkelők elrabolják a Szuezi Csatorna Társaságnál dolgozó mérnökök gyermekeit: a nyolc esztendős angol kislányt, Nelt és a tizennégy éves lengyel származású fiút, Sztást. A hosszú sivatagi úton a gyerekek fizikai erejét nemcsak a szélsőséges éghajlati viszonyok, az állandó nélkülözések teszik próbára, de a kegyetlen beduinok megaláztatásait is tűrniük kell. Amikor a kislány súlyosan megbetegszik, Sztás minden erejét összeszedve végez fogva tartóikkal és két hűséges bennszülött, valamint a hatalmas testű és félelmetes erejű kutyájuk, Sába társaságában immár szabadon, a hazatalálás reményében folytatják vándorlásukat Kelet-Afrika végtelen, ismeretlen térségeiben. Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.
TRAVERS, Pamela Lyndon: A csudálatos Mary. Váltl. utánny. Bp., Ciceró Kvstúdió, 2010. (Klasszikusok fiataloknak). Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.
Folytatásai: A csudálatos Mary visszatér; A csodálatos Mary kinyitja az ajtót; Mary Poppins a Parkban; Mary Poppins a Cseresznyefa utcában; Mary Poppins meg a szomszéd ház.
VERNE, Jules: Kétévi vakáció. Bp., Holnap K., 2009. (Ifjúsági könyvek). Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.

VICTOR, Metta Victoria: Egy komisz kölök naplója. Bp., Kávé K., 1997. (Cappuccino-könyvek.)

A két világháború közti időszak egyik legismertebb ifjúsági regénye Karinthy Frigyes "magyarításának" köszönheti népszerűségét. Főhőse a tíz­éves Hacker Bandi, aki folytonos csínytevéseivel megkeseríti családja életét. Bandi nemegyszer maga is bajba jut: elragadják a lovak, kiesik a száguldó gyorsvonatból, elröpül a közszemlére tett léghajón, csónakja a Niagara-vízesés sodrába kerül. Természetesen szerencsésen kikászálódik minden zűrből, hogy a következő pillanatban újabb, még veszélyesebb bonyodalmakba kerüljön. A magyar fordítás különös értéke a szellemesen eltorzított, nyelvi és logikai hibákkal tűzdelt gyermeknyelv. Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.

WILDER, Laura Ingalls: A farm, ahol élünk. Bp., Mágus K., 2000, ill., (Könyvfalók könyvtára). Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak. Társkötetei: Az erdei kunyhó; Ház a patakparton, Almanzo, a fiú a farmról.

A SZÜNIDEI OLVASMÁNYOK ÖSSZEÁLLÍTÁSÁHOZ ÉS AZ ISMERTETŐKHÖZ A KÖNYVTÁRI INTÉZET GYERMEKIRODALMI ADATBÁZISÁT VETTÜK ALAPUL.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése