2011. július 1., péntek

SZÜNIDEI OLVASMÁNYOK 2.

GÁRDONYI Géza: Láthatatlan ember. Bp., Osiris, 2009. (Osiris diákkönyvtár)

A történelmi regény az egykori hun birodalomba vezeti az olvasót. Főhőse, a gyermekként rabszolgának eladott Zéta, nyolcévi rabszolgaság után, mint művelt görög ifjú kapja vissza szabadságát, mégsem hagyja el Priszkosz rétort, hanem vele együtt Attilának, a hun királynak sátorszékvárosába utazik. Az ő elbeszélésén keresztül nyer az olvasó betekintést a hun birodalom belső életébe. Zéta a catalaunumi csata leírása után elmeséli Attila halálát, temetésének drámai történetét is. Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.

GOSCINNY, René: A kis Nicolas. Ford. Bognár Róbert. Ill. Jean-Jacques Sempé. Bp., Sík K., 2000.

Az egyes szám első személyben írt mű krónikása maga a kis Nicolas. Az ő naiv, őszintén gyermeki tekintete nyomán elevenedik meg közvetlen és távolabbi környezete: az iskola, a játszótér, a családi otthon világa. Keresetlen egyszerűséggel, a játékos naivság szavaival számol be Nicolas hétköznapjai történetéről. Abból viszont kiderül, hogy a kisfiú és társai, Agnan, a haspók Alceste, Geoffroy, akinek borzasztóan gazdag a papája, és a többiek igen gyakran állítják nehéz helyzet elé a felnőtteket. Szó esik a beszámolóban - többek között - kiömlött tintába beletenyerelő szakfelügyelőről, balul sikerült díszünnepségről, s egy olyan fényképészről is, aki kereket old, még mielőtt elkészült volna az osztálykép. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak
Társkötetei: A kis Nicolas kiadatlan kalandjai; Nicolas nyaral; Nicolasnak gondjai vannak; Nicolas az iskolában.
GRAHAME, Kenneth: Békavári uraság és barátai. Ford. Szemlér Ferenc, ill. Patrick Benson. Bp., Falukönyv-Ciceró Kft., 1995. (Klasszikusok fiataloknak.) Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

HEARN, Julie: Nell. Egy boszorkány unokája. Ford. Kiss Zsuzsa. Budapest, Orlando Stúdió, 2007. Ajánljuk a 11-14 éves korú lányoknak.

JANIKOVSZKY Éva: Égigérő fű. Ill. Réber László. 7. kiad. Budapest, Móra Kvk., 2008. (= Málnaszörp és szalmaszál)

A meseregény főszereplője, Misu, a nyári vakáción lévő kisfiú az öreg bérház minden lakóján segíteni akar: a rémlátó Kamilla kisasszonyon és a pincében lakó derék szenesemberen, Oszkár bácsin éppúgy, mint az aranykoszorús lószerszámkészítőn, Dezső bácsin, vagy az öreg parkőrön, Poldi bácsin. Neki köszönhető, hogy a kedves, mulatságos történet végére a házban élők átalakulnak, és álmuk valóra válik: Kamilla kisasszony otthagyja szörnyű munkahelyét, a Pagobajt (Központi Panasz-, Gond- és Bajbejelentő Hivatal) és a Gradicselnél (Központi Gratuláció-, Dicséret- és Elismerésbejelentő Hivatal) helyezkedik el, a zöld fű után sóvárgó, Poldi bácsi kedvéért pedig zöld rétté változik az öreg bérház udvara. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

KIPLING, Rudyard: A dzsungel könyve. Ford. Benedek Marcell és Weöres Sándor, ill. Szántó Piroska. Szeged, Könyvmolyképző K., 2008. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

KIPLING, Rudyard: Riki-tiki-tévi és más történetek. Ford. Benedek Marcell és Weöres Sándor. Ill. Szántó Piroska. . Bp., Ciceró Kvstúdió, 2007. (Klasszikusok fiataloknak) Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

KNIGHT, Eric: Lassie hazatér. Bp., Akkord Kvk., 2010. (Talentum diákkönyvtár). Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

LASSIE, A LEGHŰSÉGESEBB BARÁT
(amerikai-angol-francia-ír dráma, kalandfilm, családi vígjáték, 2005, rend: Charles Sturridge)

 

KASTNER, Erich: A két Lotti. 27. kiad. Bp., Móra Kvk., 2009.

 A gyermekregényén címszereplője két kislány, akik a megtévesztésig hasonlítanak egymásra. Szüleik elváltak, és gyerekeiken "megosztoztak". Így Luise és Lotte nem ismerték egymást, egészen addig, amíg egy gyermeküdülésen nem találkoztak. A gyerekek elhatározzák, hogy összebékítik a szülőket, s erre a célra legalkalmasabbnak a szerepcsere ígérkezik. Ez azonban nem megy minden zökkenő nélkül. Végül is minden elrendeződik, a szülők és az ikrek végleg összetalálkoznak. Ajánljuk a 8-11 éves korú lányoknak.


KASTNER, Erich: Emil és a detektívek. Ford. Déry Tibor. 2. kiad. Bp., Móra, 2011.

A vakációra Berlinbe utazó Emilt a vonaton egy keménykalapos úr kirabolja. A fiú a férfi nyomába ered, de egyedül semmire sem megy. Szerencsére Berlinben megismerkedik Gusztávval, aki összecsődíti a környékbeli barátait, és ezzel kezdetét veszi az impozáns (száz fős) méretű hadművelet a tolvaj leleplezésére. Idővel az is kiderül, hogy a rablót nemcsak a gyerekek, de a rendőrség is régóta keresi, így elfogásával Emil nemcsak a pénzét, hanem a bank által kitűzött jutalmat is megkapja. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak. Folytatása: Emil és a három iker.

LAGERLÖF, Selma: Nils Holgersson csodálatos utazása. Bp., Heted7világ K., 2003. (A gyermek- és ifjúsági irodalom gyöngyszemei) Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

LÁZÁR Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő. Ill. Réber László. Bp., Osiris K., 2005.

Egy macskaforma kis figura, fekete kalapban, piros ingben és nagy bakancsban (neve Mikkamakka) kézen fogja a történet krónikását, és együtt futnak el a Szomorúság elől - egyenesen a Négyszögletű Kerek Erdőbe. E felhőtlen derűtől éltetett édeni helyen jeles társaság várja őket: Bruckner Szigfrid, a parancsnoki természetű, hajdan nagy hírű oroszlán, Ló Szerafin, az ábrándos lelkületű kék paripa, Aromo nyúl, a nagyeszű, a szeleburdi Vacskamati és mások. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.


LÁZÁR Ervin: Bab Berci kalandjai. 2. kiad. Bp., Osiris Kiadó, 2004. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

 

LÁZÁR Ervin: Berzsián és Dideki. Ill. Réber László. 3.kiad. Bp., Osiris K., 2001. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

 

LÁZÁR Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika. Bp., Osiris Kiadó, 2004

 

(színes, magyar mesefilm, 77 perc, 1983, rendező: Sólyom András)  
LEWIS, Clive Staples: Narnia krónikái.
C. S. Lewis hét kötetes (A varázsló unokaöccse, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, A ló és kis gazdája, Caspian herceg, A Hajnal vándor útja, Az ezüst trón, A végső ütközet) gyerekkönyve, a Narnia Krónikái a Pevensie család négy sarjáról szólnak. Az első részben a testvérek egy vidéki rokonuk kastélyában az öreg ruhásszekrénybe bújnak, amely titkos ajtót rejt. Ezen az ajtón át különös birodalomba, a szeretet és a békesség országába, Narniába csöppenek, amelyet már száz éve a hó és a jég fogságában tart a gyönyörű, ám annál gonoszabb boszorkány Jadis, és a gyerekre vár a feladat, hogy megtörjék a világuralmi terveket dédelgető királynő hatalmát. Kalandos utazásuk során életre keltik Narnia mindenkori királyát Aslant, a bölcs oroszlánt, aki a szemük láttára beszélő állatokkal, dús növényzettel népesíti be a csodálatos birodalmat, olyan új, tiszta világot teremt, amelyet a jó szándék, az igazság irányít, és ahol Jadis hatalma megsemmisül. Az utolsó részben Narnia összedől. Bukásának előidézője Shift, a fondorlatos majom „aki”a balga szamarat oroszlánbőrbe bújtatva a Nagy Aslan hatalmában tetszeleg. Ezzel zsarnokságot és rabszolgaságot, valamint gonosz ellenség uralmát szabadítja a boldogság birodalmára. Tirian, Narnia utolsó királya felveszi a harcot a majommal és szövetségeseivel, de az egyenlőtlen küzdelemben biztos bukás várna rá, ha - mint mindig - Aslan és a „távoli gyermekek” a segítségére nem sietnek. Bár a birodalom összedől, a befejezés mégis reményt adó: Aslan és valamennyi igaz híve együtt repülnek a végtelen időben, egy távoli, ám még csodásabb birodalom felé… Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.
LINDGREN, Astrid: Harisnyás Pippi. Ford. Tótfalusi István, ill. Ingrid Vang-Nyman. Bp., Egmont Hungary Kft., 2010. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak. Társkötetei: Harisnyás Pippi a Déltengeren, Harisnyás Pippi hajóra száll.

LOFTING, Hugh: Doktor Dolittle utazásai. Bp., Ciceró Könyvstúdió, 2000. (Klasszikusok fiataloknak) Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak. Társkötetei: Doktor Dolittle és az állatok, Doktor Dolittle cirkusza, Doktor Dolittle és a madárposta.

MÁNDY Iván: Robin Hood. Budapest, Új Palatinus, 2003.  Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.


MOLNÁR Ferenc: A Pál utcai fiúk. 49. kiad. Bp., Móra, 2011. Ajánljuk a 8-11 éves korú fiúknak és lányoknak.

PERGAUD, Louis: Gombháború. Ford. Bognár Róbert. Budapest, Európa, 2010.

A fordulatos történet a 19. század végére, a vidéki-paraszti Franciaországba kalauzol bennünket. Két kis hegyvidéki falu lakói emberöltők óta gyűlölik egymást, nem csoda, hogy a gyerekek is hadban állnak. A történet vérbő főhősei tizenkét év körüli parasztfiúk, akik elhatározzák, hogy összecsapásaikban igyekeznek foglyokat ejteni, akiket aztán megszabadítanak mindentől, amitől csak lehet, nadrágtartóktól, gomboktól. A nagy „gombháborúban” hőstett és árulás, csel és ellencsel egyaránt megesik. Ajánljuk a 11-14 éves korú fiúknak és lányoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése