A GYERMEKKÖNYVTÁR ÁLTALÁNOS ISMERTETÉSE

A Gyermekkönyvtár története dióhéjban
A Katona Lajos Városi Könyvtár jelenlegi patinás épületébe 1991-ben költözött a gyermekkönyvtári részleg, amely azelőtt a Csányi körúti régi „Úttörőházban” a felnőtt könyvtártól elkülönülten működött.
Eleinte ideiglenesen a földszinten, két kisebb teremben folyt a kölcsönzés, majd a könyvek és az olvasók által is kinőtt helyről 2000-ben került fel a mostani, második emeleti, 100 nm
2-es összterületű terembe.


Állomány
A Gyermekkönyvtár közel 30.000 könyvet tartalmazó állományából 27.729 db kötet kölcsönözhető, a többi helyben használható (kézikönyvek). A hangoskönyvek a hagyományos könyvekkel azonos feltételekkel kölcsönözhetőek, választékuk egyre bővül, jelenleg 118 db áll az olvasók rendelkezésére. (A mesejátékok, illetve a zenés gyereklemezek a hangtárban találhatók.)
A folyóiratok helyben olvashatók, kivéve néhány képregény (pl. Garfield, Spongyabob, Tom és Jerry) és a Baba magazin korábbi évfolyamait.

A könyvtári állomány elkülönített csoportjait a könyvek gerincére ragasztott színcsíkok is jelzik: a piros a kézikönyveket, a zöld a regényeket, a sárga a meséket, a sárga-zöld a verseket és mondókákat, a kék pedig az ismeretterjesztőket.


Kölcsönzés
A könyvkölcsönzést a Szikla integrált könyvtári szoftverrel végezzük, a kikölcsönzött könyvekről nyomtatott blokkot adunk az olvasóknak. Ezt érdemes távozás előtt elolvasni, és az esetleges problémákat jelezni a könyvtárosoknak.
A könyvtárban történő jelszóregisztrálás után lehetőség van Interneten, a honlapon keresztül belépni a saját kölcsönzési adatokba és meghosszabbítani vagy leellenőrizni a kikölcsönzött könyveket.

Szintén a könyvtár honlapján elérhető az online katalógus is, melynek segítségével nemcsak a keresett könyv megléte és raktári jelzete állapítható meg, de az is, hogy az adott időben elérhető vagy éppen kölcsönzésben van.


Általános tudnivalók
A Gyermekkönyvtár tagja lehet alsó korhatár nélkül minden gyermek, aki még nem középiskolás. Szolgáltatásainkat a felnőtt részlegbe beiratkozott olvasók is igénybe vehetik, a gyermek és ifjúsági ismeretterjesztő és szépirodalmon túl pedagógiai, pszichológiai, ünnepi műsorokhoz segítséget nyújtó, valamint kreatív-kézműves könyvek gazdag választéka várja az idelátogató pedagógusokat, főiskolai hallgatókat és szülőket.
A hangulatos kölcsönzői térben a könyvek és folyóiratok mellett a nagyobb gyerekeknek társasjátékok, a kisebbeknek játéksarok nyújt lehetőséget a tartalmas időtöltésre.

Beiratkozott olvasóink hat darab könyvet kölcsönözhetnek, melyre három hét a kölcsönzési idő. Két alkalommal meghosszabbítható a könyvek kölcsönzési ideje személyesen, telefonon, e-mailben, illetve Interneten keresztül akár otthonról is!

Rajzpályázatok anyagából válogatott vagy évszakokhoz, évfordulókhoz, aktuális jeles napokhoz kapcsolódó kiállítások, vetélkedők és versenyek, illetve egyéb rendezvények (bábelőadások, zenés vagy kézműves foglalkozások, író- olvasó találkozók) is színesítik és gazdagítják a programot.

Rendszeresen fogadunk óvodai és iskolai csoportokat könyvtárbemutató, könyvtárhasználati és egyéb (alkalomhoz vagy tananyaghoz kötődő) foglalkozásokra, melyek időpontjának és témájának egyeztetését legalább egy héttel korábban kérjük a pedagógusoktól.
A hangtári állományból előzetes egyeztetés után igény szerint csoportok számára mesefilmeket és irodalmi adaptációkat vetítünk.

Rendezvényeink valamennyi beiratkozott olvasó számára ingyenesek.


A könyvtár megközelíthetősége:
A vasútállomásról gyalogosan 20-30 perces sétával érhető el a könyvtár.
A városi menetrend
itt található.


Várjuk minden kedves hűséges és leendő olvasónkat, hogy együtt olvassunk, okosodhassunk!