2011. január 17., hétfő

FARSANG

FARSANGI SZOKÁSOK

Busómaszk
A farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (húsvét előtti negyvenedik nap) tart, az egész időszakban általánosak a lakomázásokkal egybekötött mulatságok és a maszkos alakoskodások. A farsanghoz kapcsolódó bőségvarázsló, télűző szokások, a tényleges farsangolás az utolsó hét végső három napjára tevődik: farsangvasárnap, farsanghétfő, húshagyókedd.
Ennek a tél végi mulatozó időszaknak egész Európában megvannak a hagyományai. A magyar király udvarra az olasz, a városi polgárságra és a falvak lakosaira a német szokások voltak hatással.
A farsang elnevezés maga is német eredetű, több európai országban az olasz eredetű "karnevál" szó maradt fenn.Az összes farsangi hagyomány lényeges eleme a közelgő tavasz üdvözlése. A nagy evés-ivás rituális oka, hogy a természetet is hasonló bőségre igyekeztek sarkallni.


A BUSÓJÁRÁS Mohács messze földön híres és ismert látványos farsangja, karneválja. Alapvetőleg a mohácsi sokacok (Mohács dél-szláv nemzetiségi- más eredet-magyarázatok szerint illír (görög)- gyökerekkel rendelkező, a településsel egyidős múltra visszatekintő lakói) rendkívül látványos elemekben bővelkedő hagyományőrző népszokása. Újabban híres idegenforgalmi rendezvény is, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden részéből.
A tél búcsúztatásának és a tavasz köszöntésének ünnepe is. Ezzel függ össze "Farsangfarkán" a koporsóégetés a főtéri nagy máglyán- mondják, jelképesen elégetik a telet, s immár jöhet a tavasz. Az átváltozás és az újjászületés jegyében zajló farsangi események legismertebb elemei az ijesztő álarcot viselő, nagyrészt állatbőrökbe öltözött, övükön kolompot viselő, kezükben hangos kereplőket forgató, ijesztő, ámde mégis alapvetően barátságos "busu"-k, (más szóhasználat szerint "busó"-k "alakoskodó" szokásai, hagyományai szerint zajló látványos fasangi események.


KÖNYV- ÉS FILMAJÁNLÓK

BARTOS Erika: Bogyó és Babóca jelmezbálban. Pozsonyi Pagony, 2010

BENNETT, Andrew: Állati álarcok - Öt klassz álarc! Hajja és Fiai Kiadó, 1996

DRÉHER Ildikó: Álarcok - Színes ötletek - Mintaívek 11. Cser Kiadó, 2008 

ERDEI Diána: Velencei álarcok - Színes ötletek - Fortélyok 1. Cser Kiadó, 2006

FITKAU, Ernestine: Álarcok és kalapok - Fortélyok 88. Cser Kiadó, 2009 

GRYLLUS Vilmos: Maszkabál, 2002- CD, kottásfüzet (2003-tól) Ezen a lemezen egy vidám jelmezbál figurái elevenednek meg, Vilmos és a gyerekek előadásában.

GRYLLUS Vilmos: Maszkabál 1. rész - DVD-melléklettel. Sanoma Budapest Kiadói Rt., 2010

GRYLLUS Vilmos: Maszkabál 2. rész - DVD-melléklettel. Sanoma Budapest Kiadói Rt., 2010

GÖHR, Stephanie: Farsangi jelmezek (Színes ötletek) Cser Kiadó, 2005

HORNYÁKNÉ S. É. - HORNYÁK D.: Farsangi papír álarcok (Színes ötletek) Cser Kiadó, 2002

Jelmezek. Cser Kiadó, 2010


GAZDAG ERZSI: ITT A FARSANG

Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár,
A kávészem int neki,
míg az őrlő pergeti.
Heje-huja vigalom!
habos fánk a jutalom.
Mákos patkó, babkávé,
értük van a parádé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése